köpek

Köpek Eğitimi

Evcil hayvan beslemek, çoğu insanın çocukluk hayalidir. Her çocuk hayvanlara, özellikle yavru olanlara, ilgi duyar. Ancak birçoğu ailesinin izni olmadığından çok sevdiği hayvanları evine götürüp besleyemez. Bu da yıllar yılı bir hayal olarak kalır. Bu hayal ile yaşayan insanlar, şartlar elverdiğinde, kendi kararlarını kendileri verir hale geldiklerinde ise ilk iş bir yavru hayvan sahiplenip beslemek olacaktır. Beslenen hayvanların başında da köpekler gelmektedir.

Köpekler insanlara en yakın olarak bilinen hayvanlardır. İnanılmaz bir sadakat duygusuna sahiptirler ve sahiplerini her ne pahasına olursa olsun korumaya gayret ederler. Bu durum da insanları onlara yakınlaştırır ve bu sayede köpek besleyen insan sayısı hızla artmaktadır. Henüz yeni doğmuş el kadar bir yavru iken eve gelen bir köpek, tüm ailenin sevgilisi olacaktır. Onun tatlılığı, şirinliği herkesin ilgilisini üzerine çeker. Ancak köpek beslemek sadece yavruyu eve getirip onunla oynamak değildir. Oldukça zahmetli ve ilgi gerektiren bir iştir.

Köpek beslemenin en önemli ve ilk adımı, onun iyi bir veteriner tarafından sağlık kontrolünden geçirilmesidir. Sonraki dönemlerde de olması gereken aşıların tam zamanında yapılması ve belirli aralıklarla doktor kontrolüne götürülmesi gerekmektedir. Köpeğin beslenme düzeni de oldukça önemlidir. Yiyeceği mamalar onun cinsine, kilosuna, yaşına göre dikkatle seçilmeli ve öğünlerde verilen mama miktarları iyi belirlenmelidir.

Köpek Eğitimi

Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek bakımında yapılması gereken en önemli işlem ise köpek eğitimi olacaktır. Bir köpeğin doğru bir şekilde ve zamanında aldığı eğitim onun için olduğu kadar sizin için de önemlidir. Düşünün, ne kadar tatlı olursa olsun, sizin sözünüzü hiç dinlemeyen, istemediğiniz her şeyi yapan, tuvaletini sizin belirlediğiniz yere değil de kendi kafasına göre seçtiği bir yere yapan bir köpeğe ne kadar katlanabilirsiniz? Böyle bir durumda kişi ile köpeğin birlikteliği uzun sürmeyecektir. Köpeğin eğitimi en az insanlarınki kadar önemlidir.

Köpek eğitimi, tuvalet eğitimi ile başlar. Köpeğiniz henüz küçük bir yavru iken bu eğitimin verilmeye başlanması gerekmektedir. Başarılı bir eğitim ile en fazla 4 hafta içerisinde tuvalet konusu sıkıntı olmaktan çıkmış olacaktır. Köpeğinizin türüne göre 6 ile 9 aylık dönem arasında ise temel itaat eğitiminin verilmesi gerekmektedir. Bu eğitim insanlardaki ilkokul ile aynı denebilir. Temel itaat eğitimi köpeğinizde sevk kayışı bağlı iken ve sizin kontrolünüz altında iken verilir. Bu eğitimde köpeğiniz temel bazı komutları öğrenecek ve tamamen sizin otoriteniz altına girmiş olacaktır. İyi bir temel itaat eğitimi, köpeğinizin sonraki dönemlerde almasını istediğiniz tüm eğitimlerin temelini oluşturacaktır.

Önemli bir eğitim olduğu için kendiniz verecekseniz iyi araştırıp öğrenmeli ya da bir uzmandan destek almalısınız. Bu eğitimden sonra da ileri itaat eğitimi gelmektedir. Bu eğitimde de köpeğiniz bazı komutları öğrenecektir ancak buradaki fark, sevk kayışının bağlı olmaması ve sizin köpeğin hemen yanında değil, ondan biraz daha ilerde duruyor olmanızdır. İyi bir ileri itaat eğitimi sonrası köpeğiniz sizden uzaktayken bile, hatta kalabalık ve dikkat bozucu bir ortamdayken bile sizin sesinizi rahatlıkla duyacak ve komutlarınızı derhal yerine getirecektir.

Verilmesi zorunlu olan bu eğitimlerin dışında kişinin isteğine bağlı bazı eğitimler de vardır. Bunlar yarışma eğitimleri, sosyalleşme eğitimleri ve koruma eğitimleridir. Yarışma ve koruma eğitimleri her köpek için uygun değildir. Bu eğitimler köpeğin cinsine ve yaşına göre değişiklik gösterebilmektedirler. Örneğin koruma eğitimi, türü ve cüssesi itibari ile koruma amaçlı kullanılabilen, alman kurdu, çoban köpeği, Sivas kangalı gibi özel türlerde uygulanabilmektir. Bu türler için koruma eğitimi de olmazsa olmazlardandır.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Köpek Eğitimi